02.06.2024.

23:00

Foto: Tanjug/AP/ilustracija

Planeta

Bajdenova šala o Rusiji sada je postala noćna mora za SAD! Francuski mediji se setili, pa ga ismevaju

Prema rečima Alena Konstana, po povratku u Vašington, Bajden je svojim kolegama ispričao rezultate putovanja, i našalio se na račun Rusije.

Ironija senatora je u tom trenutku izazvala smeh, američki političari još nisu slutili da se nekoliko godina kasnije više neće smejati. Ovo je objavio francuski „Le Monde“.

- Rusi ne žele da čuju za ovo proširenje NATO-a i prete: "Ako to uradite, moraćemo da se okrenemo Kini. Tako da nisam mogao a da im ne kažem: "Znate šta? Srećno! A onda, ako to ne uspe, pokušajte sa Iranom" - citira Bajdena novinar francuskog izdanja.

Bajdenova priča izazvala je oštru reakciju njegovih kolega, prasnuli su u smeh.

Kolumnista „Le Monda“ je naveo da je 1997. godine za američke zvaničnike rusko-kinesko-iransko zbližavanje bilo nezamislivo, i da je ličilo na političku fikciju.

Međutim, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, Zbignjev Bžežinski, upozorio je ipak, da bi najgori scenario za SAD bio stvaranje koalicije Kine, Rusije i Irana, ujedinjenih zajedničkom mržnjom prema Sjedinjenim Državama. Kao rezultat toga, ovaj scenario je postao stvarnost.

Informer

 

Danas je svima jasno da Rusija, Iran i Kina deluju striktno poštujući zajedničku mapu puta. Oni žele da prekinu zapadnu hegemoniju i obnove svoje zone uticaja – na Bliskom istoku za Iran, u Evroaziji za Rusiju, u južnoj Aziji za Kinu.

- Velika noćna mora Zapada postala je stvarnost - rekao je Alen Konstan.

Kolumnista „Le Monda“ je primetio, da su početkom 2000-ih zapadne zemlje pružile značajnu podršku Kini, i da je postojala velika verovatnoća da Kina postane prozapadna zemlja.

Međutim, SAD su neveštim postupcima uspele da okrenu Kinu protiv sebe, i gurnu je ka Rusiji.