02.06.2024.

22:00

Foto: Printskrin video

Planeta

Uliva strah u kosti! Linija ruskih teških raketnih sistema TOS uništava sve što pogodi (VIDEO)

Ovaj sistem može da ispali do 18 termobaričnih granata prilikom uništavanja položaja ukrajinske vojske, a ruski inženjeri rade na stvaranju novog teškog raketnog sistema TOS-3.

Prema saopštenju Ministarstva, očekuje se da će on biti opremljen lanserom još većeg dometa.

U saopštenju ruskog resora naglašava se da vojnici koji upravljaju sistemom ispunjavaju borbene zadatke danonoćno, uništavajući uporišta i komandne punktove, vojnu tehniku i druge važne ciljeve. Posada sistema koordinate ciljeva dobija od vazdušne izviđačke grupe.

- Glavnu opasnost po posadu TOS predstavljaju neprijateljski FPV-dronovi - ispričao je strelac vatrene podrške sa pozivnim imenom "Ustav".

Kako bi se izbegli napadi protivničkih dronova, lanser pokrivaju druge vrste oružja, a nakon dejstvovanja po neprijateljskim položajima, vojnici operativno sakrivaju TOS u šumi, navodi se u izveštaju MO.

TOS-2 je prvi put predstavljen širokoj publici na Paradi pobede u Moskvi juna 2020. godine. Na projektovanju "tosočke" radili su tokom 2016-2018. godine stručnjaci tulskog NPO "Splav A.N. Ganičev". "Tosočka" je proizvedena u permskom preduzeću "Motovilihinske fabrike".

"Tosočka" je nastavak linije sovjetskih i ruskih teških raketnih sistema TOS-1 (Buratino) i TOS-1A (Solncepek).

Za razliku od prethodnika koji su bili napravljeni na guseničnoj bazi, TOS-2 je ugrađen na troosovinsku šasiju točkova 6h6 vozila "Ural-63706" sa oklopnom kabinom. Ovo rešenje je povećalo nivo manvarske sposobnosti i brzinu kretanja lansera.