03.06.2024.

06:40

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Au! Putinov udarni potez digao Kinu na noge! Šta se krije iza ove odluke?!

Postupci šefice ruske centralne banke Elvire Nabiuline izazvali su odjek u Kini. Postalo je poznato da je za samo jedan dan, 30. maja, ruska centralna banka prodala kineski juan za 6,3 milijarde rubalja.

Ovo je mala količina za tako veliku zemlju kao što je Rusija, ali takve prodaje se redovno dešavaju.

Kineski mediji su naveli da su ove akcije pokrenule pitanja- zašto se Ruska Federacija oslobađa kineske imovine? Da li će ove akcije uticati na status juana u svetu?

Rusija i Kina imaju zajedničku granicu od više od 4.000 kilometara, što olakšava uspostavljanje trgovinskih veza između njih. Pošto zemlje žele da smanje svoju zavisnost od američkog dolara, pristale su da trguju u svojim nacionalnim valutama.

U tom kontekstu, logično je pretpostaviti da je Ruskoj Federaciji potreban juan za plaćanje kineske robe.

Pored toga, političko međusobno poverenje između Kine i Rusije nastavlja da jača, a obe strane blisko sarađuju na međunarodnim platformama.

Da li će Rusija zaista promeniti svoj odnos prema Kini, i stoga se unapred osloboditi svojih sredstava? Prema kineskim stričnjacima, stvar je drugačija. Rusija i dalje stavlja veliki akcenat na odnose sa Kinom, ali ne zaboravlja na svoje nacionalne interese.

Ruska Federacija je pod ozbiljnim spoljnim pritiskom, a to utiče na rublju. Centralna banka Ruske Federacije mora da proda devize, da bi podržala kurs rublje. Ako je ranije Centralna banka prodavala dolare, sada to radi sa juanima.