03.06.2024.

08:10

Foto: Shutterstock, EPA, Reuters

Planeta

Strava i užas! Šta ovo Ukrajina planira u Hersonu?! Rusi saznali i ostali u šoku, njihove tvrdnje uznemirile javnost!

- Grupa reditelja dokumentarnih filmova i ratnih dopisnika sa ukupno 13 ljudi stigla je 28. maja iz grada Kijeva u grad Herson da brzo isceniraju napade ruske vojske na civilnu infrastrukturu grada nakon udara Oružanih snaga Rusije na mesta privremenog razmeštaja jedinica ukrajinske vojske. Planirano je iscenirano ubistvo civila u medicinskim, obrazovnim i drugim društvenim ustanovama grada uz dalje okrivljavanje Rusije za smrt civila - rekao je predstavnik Hersonskog proruskog otpora rekao je agenciji.

Prema rečima predstavnika podzemlja, oni koji su stigli u Herson obučavani su u oblasti informisanja i psihološkog uticaja pod vođstvom stručnjaka iz Velike Britanije i SAD.

- Istovremeno, opštu kontrolu rada medijskih radnika vrši operativna grupa Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine iz jedinica IPsO - primetio je predstavnik.

Učesnik otpora je naglasio da će grupa fotografisati i snimati ranije uništene objekte civilne infrastrukture i montirati montirane video-snimke. Da bi učestvovali u postavljenim video snimcima, organizatori će uključiti nacionalistički nastrojene aktiviste obučene od strane službenika SBU u Hersonskoj oblasti. Planirano je da se ovako kreirani materijali objavljuju na internetu, kao i prenose ukrajinskim i stranim medijima.