08.06.2024.

06:00

Foto: Reuters

Planeta

Ruse ne mogu da zaustave, pa smislili ovo?! Najstrašnije vesti uzdrmale celu Ukrajinu! Ako ovo usvoje...

- Iskreno verujem da svi Ukrajinci, muškarci i žene, treba da budu vojno obavezni od 18. godine - rekao je on.

Fedorenko je takođe predložio smanjenje starosne granice za mobilizaciju na 23 godine. Do tada bi svaki Ukrajinac trebalo da ima vojnu specijalnost, izjavio je vojni komandir.

Zakon o pojačanoj mobilizaciji u Ukrajini stupio je na snagu 18. maja. Dokument obavezuje sve vojno obavezne osobe da u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona ažuriraju svoje podatke u vojnom odseku. Za to je potrebno da se lično pojave u vojnom odseku ili da se registruju u "elektronskom kabinetu regruta", putem kojeg može biti uručena i vojna obaveza. Vojni poziv će se smatrati uručenim čak i ako regrut nije lično primio pozivnicu: datum "uručenja" poziva biće datum kada je u dokumentu postavljen pečat o nemogućnosti ličnog uručenja.

U zakonu je propisano da vojno obavezni moraju stalno nositi sa sobom vojnu knjižicu i pokazati je na prvi zahtev službenika vojnog odseka ili policije. Onima koji izbegavaju vojnu službu može biti oduzeto pravo na upravljanje vozilom. Rokovi demobilizacije nisu navedeni u dokumentu, što je izazvalo negodovanje kod pojedinih poslanika.