08.06.2024.

06:15

Foto: Shutterstock

Planeta

Kreće haos! EU našla način da se reši Ukrajinaca! Odluka iz srca Evrope zatresala ceo kontinetnt!

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike pokreće pilot projekat dobrovoljnog povratka, zahvaljujući kojem će izbeglicama biti plaćene autobuske karte, a bolesnima transport u vozilu hitne pomoći," navodi se u saopštenju.

Pilot projekat, koji će trajati od juna do novembra, predviđa plaćanje karata za 400 izbeglica, kao i organizaciju sanitetskog prevoza za trideset pacijenata. Izbeglice će moći da iskoriste mogućnost plaćenog dobrovoljnog povratka samo jednom.

Ranije je ministar spoljnih poslova nemačke savezne države Bavarske, Joahim Herman, u programu televizije Welt pozvao da se ukrajinskim izbeglicama, koje su u svojoj domovini vojno obavezne, ne isplaćuje socijalna pomoć za nezaposlene (Bürgergeld). Prema Hermanovim rečima, u Nemačkoj se trenutno nalazi nekoliko hiljada vojno obaveznih Ukrajinaca koji primaju socijalnu pomoć za nezaposlene, a koji su "potrebni za odbranu Ukrajine".

Istraživanje instituta INSA za izdanje Bild pokazalo je da 40% stanovnika Nemačke podržava smanjenje troškova Nemačke za pomoć Ukrajini, što je najpopularnija stavka u budžetu po kojoj Nemci žele da vide smanjenje izdataka.