07.06.2024.

10:32

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Šta ovo sa Balkana kreće ka Rusiji?! Sused Srbije razbesneo Moskvu, upravo se raspravalja o opasnoj pošiljci!

- Pre svega, ovde je reč o tome da specijalisti sednu za sto i pronađu najbolja rešenja, a onda će Vrhovni savet odbrane Rumunije moći da donese odluku na osnovu svega. Dakle, u ovom trenutku je predlog u fazi analize - rekao je Čolaku.

On je, međutim, istovremeno naglasio da Rumunija veoma ozbiljno razmišlja o toj temi i napomenuo da ona "ne bi trebalo da postane predmet političkih spekulacija".

- Znam da je moguća isporuka 'patriota' Ukrajini interesantna tema. Napravio bih senzacionalnu vest, ali mislim da smo dostigli političku zrelost da izbegavamo takve stvari u tako važnim pitanjima, a to ne vidimo samo u Rumuniji, već i širom Evrope - ukazao je.

Tokom sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Vašingtonu 7. maja, rumunski predsednik Klaus Johanis rekao je da je "spreman da razgovara o transferu PVO sistema 'patriot' Ukrajini".

Potom je ovo pitanje pokrenuto na međunarodnoj konferenciji Bezbednosni forum Crnog mora i Balkana održanoj u Bukureštu.

Johanis je tada rekao da je nepoželjna široka javna rasprava o toj temi i dodao da Rumunija ne treba da ostane bez raketne i protivvazdušne odbrane.

Naime, Rumunija je potpisala ugovor sa Sjedinjenim Državama za kupovinu sedam sistema 'patriot', od čega su četiri namenjena za vazduhoplovstvo, a tri za kopnenu vojsku.

Prema poslednjim podacima, susedima Srbije isporučena su četiri sistema, od kojih je samo jedan do sada doveden u radno stanje.