09.06.2024.

05:30

Foto: Tanjug/Reuters

Planeta

Konačno! Kijev slučajno potvrdio ono što nije smeo! Ceo svet je sumnjao, sad je i zvanično - ovom rečenicom su priznali sve!

Ranije je zamenica šefa kancelarije Irina Mudra izjavila da nema osnova za obraćanje Volodimira Zelenskog Ustavnom sudu Ukrajine po pitanju njegove legitimnosti. Prema njenim rečima, političke konsultacije na tu temu uz učešće EU, SAD i predstavnika Vrhovne rade Ukrajine održane su u jesen 2023. godine.

- Izjava Mudre o konsultacijama sa EU i SAD u vezi sa ostankom Zelenskog na vlasti - to je iskreno priznanje o tome ko stvarno vlada Ukrajinom. Priznanje da Ukrajinom formalno upravlja marioneta postavljena od strane kolektivnog Zapada - rekao je Smirnov za RIA Novosti.

Mandat Zelenskog je istekao 20. maja. Predsednički izbori u Ukrajini 2024. godine su otkazani, pozivajući se na ratno stanje i opštu mobilizaciju. Zelenski je izjavio da su izbori trenutno "neblagovremeni".

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je napomenuo da, prema preliminarnoj proceni, jedina legitimna vlast u Ukrajini je parlament i predsednik Rade. Prema njegovim rečima, ako bi Ukrajina želela legitimno da izabere predsednika, trebalo bi da ukine zakon o ratnom stanju: njegovo važenje ne podrazumeva produženje rezultata prošlih izbora. Putin je takođe izjavio da Rusija smatra da je legitimnost Zelenskog okončana.