09.06.2024.

05:45

Foto: EPA

Planeta

Svi Ukrajinci - u rat! Stravična najava NATO generela! Hvataće ih po Nemačkoj, Poljskoj i Rumuniji?!

- Imate mnogo ljudi, milione žena i muškaraca sposobnih za vojnu službu, koji bi mogli da služe u vojsci. Ali umesto toga, oni su u Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji. Oni treba da služe. To se mora promeniti - rekao je on.

Prema rečima generala, Ukrajina mora povećati broj vojnika, ali ne preduzima potrebne "pravne i finansijske" korake da to postigne.

U Ukrajini je 18. maja stupio na snagu zakon o pojačanoj mobilizaciji. Dokument obavezuje sve vojno obavezne da u roku od 60 dana od stupanja zakona na snagu ažuriraju svoje podatke u vojnom odseku. Za to je potrebno lično se pojaviti u vojnom odseku ili se registrovati u "elektronskom kabinetu regruta", preko kojeg se takođe može uručiti poziv za vojnu službu. Poziv će se smatrati uručenim čak i ako regrut nije lično video dokument: datum "uručenja" će biti datum kada je u dokumentu stavljen pečat o nemogućnosti lične dostave. U zakonu je navedeno da vojno obavezni moraju stalno nositi sa sobom vojnu knjižicu i pokazivati je na zahtev službenika vojnog odseka ili policije. Onima koji izbegavaju vojnu obavezu može biti oduzeto pravo na upravljanje vozilom. Rokovi demobilizacije nisu navedeni u dokumentu, što je izazvalo nezadovoljstvo kod nekih poslanika.