04.06.2024.

15:05

Foto: Reuters/printscreen

Planeta

Hitno! Ruska jurišna podmornica primećena kod Irske! NATO zemlje digle avione, šta to Moskva planira pred izbore u EU?!

Kako navodi publikacija, saveznici iz NATO-a strahovali su za bezbednost gasovoda Korib koji tamo prolazi, kao i važnog podmorskog kabla.

Prema pisanju Tajmsa, francuski avion Brege 1150 Atlantik patrolirao je područjem oko okruga Kler pre nego što su Britanija i Norveška poslale avion Boing Posejdon P-8, specijalizovan za potragu za podmornicama.

Ruske jurišne podmornice se često nalaze u međunarodnim vodama kod obala Irske, ali ovoga puta njihova lokacija je izazvala zabrinutost na najvišim nivoima britanske vojske i njenih evropskih saveznika.

Činjenica je da kroz ovo područje prolazi gasovod Korib, kao i važan podmorski kabl.

Evropske obaveštajne agencije izdale su upozorenje da Rusija priprema akte sabotaže u zemljama EU uoči izbora za Evropski parlament, koji će se održati sledeće nedelje.

U odgovoru na zahtev za komentar, Severnoatlantska alijansa je saopštila da je povećana aktivnost ruskih podmornica u Atlantiku.

„Snage NATO-a redovno nadgledaju ruske brodove i podmornice u blizini savezničkih voda“, navela je alijansa, dodajući da su zauzvrat značajno povećale pomorske patrole i osmatračke letove, uključujući blizu kritične pomorske infrastrukture.