04.06.2024.

19:23

Foto: Shutterstock

Planeta

Imamo rok od dve godine za rat sa Rusijom! General diže NATO na noge, sada je momenat jer su ruske snage na Koli desetkovane

- U jednom trenutku neko je rekao da će nam za to trebati 10 godina, ali mislim da je reč o roku manjem od 10 godina zbog industrijske baze kakva sada postoji u Rusiji - rekao je general Kristofersen, prenosi Blumberg.

On je ukazao na to da će za realizaciju ovog plana biti potrebno "neko vreme", što daje prostor saveznicima u NATO da u naredne dve do tri godine obnove svoje snage i zalihe istovremeno podržavajući Ukrajinu.

- Norveška, članica NATO od 1949. godine, nije primetila značajnu promenu u ponašanju Rusije na svojoj granici u poslednjih godinu dana, uključujući nuklearne snage i njenu Severnu flotu, ali ruske kopnene snage na poluostrvu Kola su desetkovane nakon velikih gubitaka u Ukrajini - rekao je Kristofersen.

Norveški parlament tek treba da odobri plan kojim bi se gotovo udvostručila izdvajanja za sistem odbrane u narednih 12 godina kako bi se prilagodio pretnjama, sa fokusom na pomorsku i protivvazdušnu odbranu, prenosi Tanjug.