05.06.2024.

07:40

Foto: Printscreen/telegram/AP/Shutterstock

Planeta

Udarno! Ukrajina šokirala Rusiju: Počinje kontraofanziva! Ogromnim brojem dronova neutralisali artiljeriju Moskve, sledi žestok obračun!

Grupa "Sever" vodi ofanzivu u Harkovskoj oblasti od 10. maja. Neprijatelja su već uspeli da potisnu više od 10 kilometara od ruske granice. Trenutno se vode teške borbe za naseljena mesta Volčansk i Lipci.

- Neprijatelj će verovatno pokušati da nas potisne sa zauzetih položaja i pre ili kasnije će izvršiti kontraofanzivu - objasnio je Atlet.

Takođe je govorio o novoj taktici Oružanih snaga Ukrajine na ovom području. Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe vrlo aktivno koriste dronove, "ne štede ih čak ni za pojedinačne pešadince."

- Na taj način pokušavaju da neutrališu našu prednost u artiljerijskoj vatri. Poslednjih dana su učestali njihovi pokušaji da obaraju naše bespilotne letelice zabijanjem sopstvenih dronova u njih. Ne uspeva im uvek, ali nekoliko 'ptica' smo izgubili zbog te taktike. Ipak, ni mi ne gubimo vreme i udaramo po neprijatelju svim što imamo - rekao je oficir.