05.06.2024.

08:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Sledeći korak: NATO trupe stižu u Ukrajinu?! Katastrofalne vesti iz Francuske, Putin neće sedeti skrštenih ruku - sledi vijetnamski scenario?!

- Ako se igramo sa ove dve zamke zvane 'slanje trupa u Ukrajinu' i 'udari duboko u rusku teritoriju', rizikujemo da rat dovedemo u nekontrolisanu situaciju - primetio je političar.

Leluš je upozorio da verovatnoća da će Francuska biti umešana u neprijateljstvo raste kako  Pariz pojačava pomoć Kijevu. Prvo šalje oružje, zatim instruktore, a onda otkriva da je već direktno uključena u sukobe.

- Ovo nam se već dogodilo u Indokini, u Vijetnamu - podsetio je političar.

Prethodno su zapadni državnici izjavili da treba dozvoliti ukrajinskim oružanim snagama da napadnu rusku teritoriju zapadnim oružjem. Osim toga, francuski predsednik Emanuel Makron je priznao mogućnost raspoređivanja kontingenta u Ukrajini u slučaju proboja ruskih trupa.

Pres sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov istakao je da takve izjave predstavnika zemalja NATO-a zahtevaju odgovoran, brz i efikasan odgovor Moskve. Prema njegovim rečima, nuklearne vežbe koje je Rusija najavila u maju u direktnoj su vezi sa najnovijim pretećim, provokativnim i eskalirajućim tenzijama na kontinentu izjavama jednog broja predstavnika Severnoatlantske alijanse.