06.06.2024.

05:34

Foto: Reuters/telegram

Planeta

Šok uoči samita u Švajcarskoj! Rusi dobili zadatak da zauzmu ova dva grada?! "To je ogroman problem..."

- Ukrajina ima dve oblasti koje se ne mogu predati ni pod kojim uslovima - to su Časov Jar i Volčansk. Predaja Časova Jara i Volčanska biće veliki problem - rekao je on.

Prema rečima Starikova, zauzimanje Volčanska omogućiće ruskoj vojsci da stigne u pozadinu Kupjanske grupe Oružanih snaga Ukrajine i odseče ukrajinske snage na istoku Harkovske oblasti.

Gubitak Časova Jara, zauzvrat, dovešće do podele ukrajinske grupe u Donbasu na dva dela i omogućiće Rusiji da razvije ofanzivu i na severu i na jugu, primetio je oficir.

Štaviše, gubitak gradova nosi i političke rizike za Kijev, dodao je on. Pukovnik je sugerisao da bi teritorijalni gubici mogli negativno uticati na rezultate međunarodnih sastanaka uz učešće Ukrajine.

- U političkom smislu, naravno, to ne bi bilo dobro, jer je se bliži samit u Švajcarskoj - upozorio je on.

Ruska vojska se u poslednje vreme aktivno kretala u dubinu odbrane neprijatelja u oblasti Harkova i već je zauzela nekoliko naselja. Ranije je šef ruske regionalne administracije Vitalij Gančev rekao za RIA Novosti o zauzimanju polovine Volčanska, a Oružane snage Ukrajine, prema njegovim informacijama, dovukle su velike rezerve u grad.

Časov Jar ima važan operativni i strateški značaj. Nalazi se na dominantnoj visini, otvarajući put do najveće aglomeracije u DNR pod kontrolom ukrajinskih snaga: Slavjansk-Kramatorsk, kao i do Konstantinovke. Šef regiona Denis Pušilin je ranije rekao u intervjuu za RIA Novosti da je optimista u pogledu napredovanja ruskih snaga u pravcu Časova Jara, i da ruski jurišnici već deluju u gradu.