05.06.2024.

08:40

Foto: Printskrin video

Planeta

Drama! Muhamed iz Prištine poziva na nove napade u Nemačkoj! Cela država na nogama, službe identifikovale islamistu!

On je u jednominutnom snimku na nemačkom jeziku rekao da je ubica iz Manhajma "uzor" i da će otići u "najviši krug raja". Pozvao je na nove napade, piše Dojče Vele.

To mu nije prvi put. Kako piše Špigl, službe već duže vreme prate ovog čoveka zbog snimaka sa islamističkim i antisemitskim sadržajem. Krajem prošle godine je navodno pozivao na putovanje u Izrael i napad na izraelsku državu.

Rođen je u Prištini, a u Nemačku je stigao kao trogodišnje dete 1991. godine. Poznato je da  u Nemačkoj boravio do 2019. godine, poslednji put u Hamburgu gde je protiv njega vođen postupak zbog pružanja otpora policiji, vređanja i nanošenja telesnih povreda.

Kako dodaje Špigl, hamburške službe su pokrenule postupak za deportaciju Muhameda R. koji se od tada skriva, navodno koristeći lažne identitete. Službe pretpostavljaju da više nije u Nemačkoj, a zabranjen mu je ulazak u Šengenski prostor.

Napad koji je uzdrmao Nemačku

U Manhajmu je u petak Sulejman A. (25), rođen u Avganistanu, nožem napao organizatore manifestacije antiislamskog pokreta Pax Europa, ranivši više ljudi, uključujući i poznatog kritičara islama Mihaela Štircenbergera.

Potom je nožem zadao fatalni udarac u vrat policajcu Ruvenu L. (29) koji je preminuo u nedelju. Napad je okončan nakon što je drugi policajac pucao u napadača. Čitavo zlodelo zabeleženo je kamerom mobilnog telefona.

Za sada se nagađa o eventualnim islamističkim motivima napada. Sam ubica još ne može biti ispitan jer je, zbog prostrelne rane, u teškom stanju. Napad u Manhajmu osudio je ceo nemački državni vrh. U Nemačkoj se povela rasprava o islamističkoj pretnji, kao i o islamofobiji.