05.06.2024.

09:40

Foto: Reuters

Planeta

Bomba! Rusi se oglasili o ulasku Turske u BRIKS! Vesti zatresle Zapad, Erdogan okreće leđa NATO savezu?!

Peskov je rekao da postoji pojačano interesovanje različitih država za BRIKS - grupu koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Etiopija, Iran, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati - ali je dodao da je malo verovatno da bi ta grupacija mogla u potpunosti da zadovolji sve zainteresovane države.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan doputovao je u ponedjeljak u Peking, u posetu na najvišem nivou jednog turskog zvaničnika Kini, članici BRIKS-a od 2012, preneo je Rojters. Fidan je razgovarao sa kineskim kolegom Vang Jijem i drugim zvaničnicima.

Peskov je rekao da je malo verovatno da će BRIKS moći da izađe u susret svim zainteresovanim državama

Tokom razgovora u Centru za Kinu i globalizaciju u ponedeljak, Fidanu je postavljeno pitanje da li bi Turska htela da se pridruži BRIKS-u, na šta je odgovorio: “Mi bismo, naravno, voleli, zašto ne bismo?”. On, međutim, nije dalje elaborirao.

Turska državna novinska agencija Anadolija citirala je Fidana da je Ankara takođe zainteresovana za saradnju sa članicama BRIKS-a i da će prisustvovati planiranom sastanku te grupe sledeće sedmice u Rusiji.

Rojters piše da nije jasno hoće li će Ankara preduzeti korake da se priključi grupi BRIKS, pošto ranije nije izrazila želju da se i formalno pridruži, piše Rojters.

Turska, članica NATO-a, poslednjih godina je na udaru svojih zapadnih saveznika zbog veza sa Rusijom, pri čemu su neki komentarisali da se njena “osovina” udaljava od zapadnog vojnog saveza.

Ankara je to odbacila, rekavši da ostaje posvećena članica alijanse i da se drži cilja punopravnog članstva u Evropskoj uniji.