07.06.2024.

00:00

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Kakvo licemerje! Radi postizanja mira, Amerika će da uradi ovo?! Moskva više neće trpeti, situacija na ivici pucanja!

- Moramo da pošaljemo jasnu poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da ne može da izdrži duže od nas, da nas podeli. Dobro smo se pridržavali tih poruka. U narednim nedeljama imaćemo dobru mogućnost da na kraj stavimo ne samo tačku, već uzvičnik - rekao je Salivan.

Istovremeno, on je izrazio uverenost da američko oružje koje Kijev dobija menja situaciju, koja je bila negativna po Ukrajinu. Prema njegovim rečima, Ukrajina se našla u velikoj nevolji zbog kašnjenja pomoći iz SAD.

- Sada se Ukrajinci izvlače iz te nevolje, a Vašington se nada da Oružane snage Ukrajine na kraju ne samo da mogu da se odbrane, već i da pređu u ofanzivu - zaključio je Salivan.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavlja „igranje vatrom“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, uključujući ne samo isporučivanjem oružja, već i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. U Kremlju su izjavili da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.