05.06.2024.

12:40

Foto: Printscreen

Planeta

Bajdenu se pogoršalo stanje! Bruje svetski mediji, sve je krenulo po zlu!

Izveštaj navodi da je Bajden tokom većeg dela svoje karijere uživao reputaciju veštog pregovarača i stručnjaka. Međutim, tokom prošle godine mišljenje kolega o njegovom profesionalizmu se značajno pogoršalo.

"Prema rečima tadašnjeg predsednika Predstavničkog doma Kevina Makartija i još dvojice ljudi upoznatih sa pregovorima, prošle godine, dok je Bajden pregovarao sa republikancima u vezi podizanja gornje granice duga, njegovo ponašanje i poznavanje detalja su se menjali iz dana u dan. Nekim danima je slobodno i spontano razgovorao sa republikancima, dok je drugim mumlao i oslanjao se na beleške", piše The Wall Street Journal.

Izvori su naveli i drugi primer: kada se u januaru Bajden sastao sa liderima Kongresa kako bi razgovarali o finansiranju Ukrajine, povremeno je govorio tako tiho da su neki učesnici sastanka jedva čuli šta kaže. Čitao je iz beleški kako bi izveo očigledne zaključke, pravio je duge pauze i povremeno zatvarao oči toliko dugo da su se neki prisutni pitali da li je zaspao.

Neki učesnici sastanaka su objašnjavali neobične trenutke njegovim govornim manama i sklonošću ka opširnosti. The Wall Street Journal navodi da su Bajdenovo ponašanje više kritikovali pristalice Republikanske partije, dok su ga demokrate opisivali kao osobu sa "dobrim i lošim stranama," ali su čak i oni priznavali da sada deluje sporije.

Bajden se takođe znatno ređe sastaje sa zakonodavcima. Prema podacima o posetama, tokom prve godine mandata, uprkos ograničenjima zbog koronavirusa, održao je više od trideset sastanaka. Taj broj se smanjio na oko 24 tokom druge godine predsedništva i na približno dvanaest tokom treće godine.

Kao najstariji predsednik u istoriji SAD, Bajden često daje političkim protivnicima povode da sumnjaju u njegove kognitivne sposobnosti, redovno pravivši greške i gafove u javnim nastupima. Republikanci koriste to u međupartijskoj borbi kako bi doveli u pitanje njegovu sposobnost da efikasno vodi državu.