05.06.2024.

15:00

Foto: printscreen telegram /shutterstock

Planeta

Uzbuna! Došli su! Američke rakete i vojno osoblje primećeni kod Harkova! SAD strahuju od ruskog prodora, situacija je kritična!

- Prema dostupnim podacima, u Harkovsku oblast su stigli lanseri M270 (u broju od 12 jedinica) na guseničnoj bazi američke platforme Bredli za ukrajinske jedinice koje izvršavaju zadatke u tom pravcu. Sa tehnikom je stigla i municija (tačan broj nije poznat, ali najmanje tri kompleta po jedinici opreme), kao i tehničko osoblje - rekao je on.

Maročko je takođe naveo da pristigli vojnici, koji opslužuju ove raketne sisteme, ne govore ukrajinski jezik, već za komunikaciju koriste "polomljeni ruski".

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su ruske snage u sastavu grupe "Sever" napredovale duboko u neprijateljsku odbranu i zauzele Gatišče, Krasnoe, Morohovec i Olejnikovo u Harkovskoj oblasti.

Prošle subote, ministarstvo je informisalo da su ruske snage zauzele Borisovku, Ogurcovo, Pletenevku, Plinoju i Strelečju u toj oblasti. Kasnije je šef administracije Harkovske oblasti, Vitalij Gančev, izjavio da zapadni i severni delovi grada Volčansk kontrolišu ruske trupe. Gančev je dodao da Ukrajina dovlači nove rezerve u Harkovsku oblast radi jačanja utvrđenja, ali da tamo deluje ruska avijacija, zbog čega se očekuje da ukrajinske snage neće moći dugo da se odupiru.

Prošle nedelje, američka administracija je odobrila Ukrajini korišćenje isporučenog naoružanja protiv ciljeva na ruskim teritorijama koje graniče sa Harkovskom oblasti, ali je zadržala zabranu korišćenja operativno-taktičkih raketa ATACMS i drugih sredstava dugog dometa za prekogranične udare.