05.06.2024.

15:30

Foto: Printscreen Twitter

Planeta

(VIDEO) Poletela je! "Pogađa Moskvu za 30 minuta!" Amerika lansirala najmoćniju raketu u svom arsenalu!

Komanda vazdušnih snaga objavila je video i slike projektila Minuteman III dok je leteo nebom severno od Santa Barbare.

U saopštenju se navodi da je program probnog lansiranja osmišljen kako bi se "potvrdila sigurnost, efikasnost i spremnost oružanog sistema". Minuteman III je preleteo preko 6400 kilometara brzinom većom od 24.000 kilometara na sat do Maršalskih ostrva u centralnom Pacifiku.

​Minuteman III može stići do Moskve i Pekinga, udaljenih 9500 i 9650 kilometara od Kalifornije, za manje od 30 minuta.

- Ovo probno lansiranje označava početak izvanredne nedelje za naše avijatičare u Vandenbergu, sa dva planirana probna lansiranja sa zapadnog poligona - rekao je pukovnik Brajan Titus, zamenik komandanta vojne jedinice Space Launch Delta 30.

- Ovi testovi imaju ogroman značaj, ne samo za odbranu naše nacije, već služe i kao ključni trenutak u prikazivanju izuzetnih sposobnosti i stručnosti našeg posvećenog tima - dodao je.

Šta je Minuteman III?

Minuteman III postao je operativan 1970-ih. Trenutno postoji 400 projektila Minuteman III u raznim bazama vazdušnih snaga širom zemlje, koje vojno krilo opisuje kao sistem strateškog naoružanja koji treba da služi kao "pouzdano i efikasno nuklearno odvraćanje".

Slični testovi su sprovedeni ranije više od 300 puta, a Titus kaže da jučerašnji test "nije rezultat trenutnih svetskih događaja", već da je namera bila "pokazati da je nuklearno odvraćanje Sjedinjenih Država sigurno, pouzdano i efikasno".