06.06.2024.

05:47

Foto: Reuters/printscreen

Planeta

Drama! Šta se ovo dešava?! Rusi od Putina traže hitnu akciju! Rusija na udaru kao nikada do sada, a odbrana...

Objavu Borisa Rožina, ruskog ratnog blogera s Krima, podelio je na društvenoj mreži Iks korisnik Dmitri, koji radi za War Translated, nezavisni projekat u kome se prevode materijali o ratu.

- Ruski blogeri izuzetno ozbiljno shvataju pretnju ruskim sistemima protivvazdušne odbrane, uključujući pretnju balističkim raketama ATACMS - napisao je on i dodao:

- Kažu da je potreban novi pristup kreiranju sistema PVO, potpuno drugačiji od onoga što se praktikovalo poslednjih 25 godina u ruskom vojno-industrijskom kompleksu. Pozivaju na hitno preispitivanje strategije. Ali, mislim da je malo kasno, momci.

Rožin je, naime, na svom kanalu na Telegramu napisao da je revizija “arhitekture“ ruskih sistema PVO "hitno potrebna"

- Potrebno je da se kontrolne kabine, lanseri i druge mašine kompleksa razdvoje nekoliko stotina metara jedna od druge - naveo je Rožin, napominjući da su Ukrajinci sve locirali.

Generalno, ruski ratni bloger poziva ruskog predsednika Vladimira Putina i vojsku da  PVO sistem transformišu od glomaznih "kockica" vidljivih kilometrima, do najkompaktnijih “transformatora“ sposobnih da se kamufliraju.

Vojni bloger je nastavio:

- Čak i za vreme rata u Vijetnamu, naše posade PVO sistema S-75 štitile su kontrolne kabine BLU-3 ananas kasetne fragmentacione bombe snopovima bambusa, koji su štitili od krhotina i u isto vreme kamuflirali stanice. Toplo preporučujem da pročitate memoare generala Aleksandra Jakovljeva, vojnog savetnika jednog od pukova S-75 severnovijetnamske vojske. Danas treba da preduzmemo najhitnije mere da savladamo pretnju s kojom se suočavamo - zaključuje on.