05.06.2024.

16:30

Foto: Reuters/Wikipedia

Planeta

Počelo je! Ukrajina poslala elitne jedinice u Harkov, Rusi spremaju drugi udar! Zelenskom je ovo jedina šansa

Eksperti smatraju da se ove akcije kijevskog režima graniče sa ludilom i samoubistvom. Međutim, za Zelenskog i njegovu pratnju ovo je jedina šansa da Zapadu pokažu bar neku vrstu "prevazilaženja" pred "samit mira" u Švajcarskoj.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine uspela je da ostvari brojčanu nadmoć prebacivanjem rezervi. Ali, kako uverava načelnik Centra za proučavanje vojno-političkih sukoba Andrej Klincevič, koncentracija neprijateljskih snaga na jednom mestu ide čak i na ruku Rusiji.

Sa njim se slaže i vojni ekspert, vojni veteran i rezervni pukovnik Andrej Demurenko. On je u razgovoru za MK rekao da harkovski pravac za Rusiju može postati samo pomoćni, a glavni udar se može očekivati na drugom mestu.

Takozvani "samit mira" o Ukrajini, koji će se održati u Švajcarskoj od 15. do 16. juna, primorava Kijev da preduzme preterano emotivne i stoga ishitrene korake. Kijev mora da demonstrira zapadnjacima neke argumente u svoju korist.

Zbog toga je Zelenski zahtevao da glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Sirski hitno izvede "teritorijalno efikasnu" protivofanzivu. U idealnom slučaju, ukrajinske oružane snage bi trebalo da istisnu ruske trupe iz Volčanska i vrate izgubljene teritorije.

I sada već treći dan ukrajinske oružane snage idu u kontranapad, bacajući sve više rezervi u borbu. Neki stručnjaci povlače analogiju sa prošlogodišnjom velikom ukrajinskom "kontraofanzivom", kada je Kijev takođe samoubilački protraćio živote vojnika i opreme NATO-a.

Prema ekspertima, kontranapadi Oružanih snaga Ukrajine u Harkovu "pojedu" ne samo rezerve, već i zalihe municije. Prema pisanju nemačkih medija, od aprila je u Ukrajinu stiglo oko 10 hiljada granata kalibra 155 mm iz Sjedinjenih Država, kao i 12 hiljada iz Nemačke. Ali sve je to otišlo u Harkov, piše politikolog Jurij Barančik.

Šef Centra za proučavanje vojno-političkih sukoba Andrej Klincevič napominje da situacija na harkovskom frontu nije laka, Kijev zaista tamo baca sve svoje nagomilane rezerve.

- Možemo reći da takva opšta bitka počinje u leto 2024. godine - piča ekspert i dodaje:

- Oružane snage Ukrajine prebacile su na Harkovski pravac veliki broj snaga i sredstava koja po broju prevazilaze naše jedinice. Nije loše za nas, jer izvlačenje neprijatelja i prebacivanje njegovih rezervi u otvoreni prostor nam omogućava da ih uništimo.

Ali vojni ekspert Andrej Demurenko rekao je da je malo verovatno da će bitke za oblast Harkova postati završna faza Severnog vojnog okruga.

- Postoje važniji zadaci sa kojima se suočavaju naše trupe - rekao je on, pa nastavio:

Informer

Vojska na frontu

- Konkretno, reč je o oslobađanju Zaporožja i Hersona, koji su formalno već deo Ruske Federacije. Ne možemo da završimo SVO u oblasti Harkov, jer postoje druge važne oblasti. Pored toga, južni pravac, Nikolajev i Odesa, za nas je i dalje prioritet.

U različitim tačkama u SVO-u fokusiramo se na određene oblasti. Sada je najvažnije udariti i stvoriti napetost na severu i severoistoku. Zbog toga ćemo, najverovatnije, nastaviti da se krećemo u ovom pravcu, skrećući ukrajinske trupe sa centralnog i južnog pravca.

Borbe koje se sada vode veoma se razlikuju od prethodna dva svetska rata, kada su trupe bile koncentrisane u ogromne pesnice. Sada je nemoguće bilo šta koncentrisati na jednom mestu, inače će grupa biti uništena raketama, dronom i artiljerijom. Ali možete biti sigurni da se takve formacije i jedinice spremaju i da će se koristiti u skladu sa planom Generalštaba.