05.06.2024.

17:46

Foto: Youtube printscreeen

Planeta

Kakva razorna snaga! Rusko ministarstvo odbrane pokazalo vatrenu zver! Koristi najsavremeniju municiju, morate videti!

Tako je na guseničnoj šasiji TOS-3 "Zmaj" sa zaštitnim oklopom prikazan teški sistem bacača plamena. Ovaj sistem naoružanja ima 15 vodilica kalibra 220 mm (jedan paket koji se nalazi u zamašnom delu lansera na rotirajućoj platformi), što ovo oružje značajno razlikuje od ostalog.

Na primer, prethodnici, sovjetski TOS-1 "Buratino" i ruski TOS-1A "Solncepek", imali su 30, odnosno 24 takva vodiča, dok je TOS-2 "Tosočka" na točkovima (prikazano u pozadini) imao samo 18.

Još više smanjenjem broja vodilica smanjuje se težina sistema, povećava se efikasnost, manevarska sposobnost i preživljavanje, tvrde ruski izvori.

TOS-3 "Zmaj" koristi istu savremenu municiju kao TOS-2 "Tosočka" – nove termobarične rakete TBS-M3 povećane snage sa dometom od 10-15 km. Međutim, ako je potrebno, možete koristiti i standardni NURS (MO.1.01.04 ili MO.1.01.04M) iz TOS-1A "Solncepek".

Paket sa vodičima za TOS-3 "Dragon" i TOS-2 "Tosočka" je u potpunosti zamenjen. Samo što TOS-2 "Tosochka" ima svoju automatsku dizalicu za ovo, a za TOS-3 "Dragon", očigledno, moraćete da koristite posebnu mašinu za utovar, poput TOS-1A "Solncepek". Postoji mogućnost da će TOS-3 "Dragon" kasnije dobiti sopstvenu dizalicu za utovar.

Treba napomenuti da smanjenje broja vodiča nije umanjilo efikasnost sistema naoružanja, kako tvrde ruski izvori, jer su se povećali domet i površina uništenja.

TOS-1 "Buratino" je gađao na samo 4,5 km, a TOS-1A "Solncepek" na 6 km. Poznato je da TOS-2 "Tosočka" gori površinu od 6 hektara sa punim paketom (18 projektila), a TOS-1A "Solntcepek", koristeći 24 projektila, pretvara u zgarište ukupno 4 hektara.

Nemački list Di Velt nagovestio nam je da Moskva koristi novi raketni bacač plamena TOS-3 ‘Zmaj’ na bojnom polju u maju mesecu. Prema njihovim navodima, upravo u bici za Časiv Jar osvanuo je novi raketni sistem koji lansira termobarične rakete, TOS-3 Zmaj.

Nemački novinari tvrdili su kako su uočili na prvoj liniji fronta vatru ruskog raketnog sistema teškog tipa, koji nije bio TOS-2 "Sunce" već TOS-3.

Navodni razlog usled koga Nemci smatraju da je TOS-3 aktivan na frontu su bili izuzetni razorni efekti i salve projektila koje je ispalio sistem, kojim su ruski vojnici za kratko vreme sravnili čitava područja, a Nemci su dodali da nikada ranije nisu videli ništa slično.

Nemački stručnjaci su utvrdili da sposobnost TOS-3 "Zmaj" da napada sa veće udaljenosti umnogome utiče na efikasnost ukrajinskih FPV bespilotnih letelica, i povećava preživljavanje ruskog sistema.