05.06.2024.

18:44

Foto: Shutterstock/video printscreen

Planeta

UDARNO! Fico se obraća prvi put nakon atentata! Ima jaku poruku za napadača Cintulu (VIDEO)

- Neću pokrenuti nikakvu tužbu protiv njega i neću tražiti naknadu štete. Opraštam mu i puštam ga da sam shvati šta je uradio, zašto je to uradio - rekao je premijer u obraćanju građanima.

Fico je dodao da je strelac bio samo "glasnik političke mržnje" za slovačku opoziciju. Slovački premijer je dodao kako planira da se vrati na posao u junu, najkasnije u julu.

Fico se trenutno nalazi na kućnom lečenju, a pogledajte na snimku kako slovački premijer izgleda nakon napada!


Fico je dodao da njegova vlada nije savršena, ali da se neslaganje s nečijim političkim mišljenjem ne rešava pištoljem, već razgovorom.

- Svakako da se mnoge stvari mogu uraditi drugačije. A upravo ponuda da se stvari rade drugačije i bolje, da se imaju drugačija mišljenja, mora biti elementarna osnova svakog smislenog demokratskog nadmetanja. Ponuda ne može biti da se protivnik zatvori ili zlonamerno ubije bez razloga. O tome će opozicija morati da razmisli - rekao je Fico i upozorio da će biti još žrtava ukoliko ne dođe do promene.

Slovački premijer je dodao da mu je napad ozbiljno oštetio zdravlje, da je pretrpeo nekoliko operacija i bolove, ali je duboko zahvalio medicinskom osoblju u bolnici u Banjskoj Bistrici, gde se lečio nakon atentata.

Podsetimo, atentat na Fica, koji je više puta govorio protiv isporuke oružja Ukrajini i njenog članstva u NATO, dogodio se 15. maja. Napadač je ispalio pet hitaca u slovačkog premijera iz neposredne blizine. Policija je tada saopštila da je napadač bio motivisan političkim motivima i da se nije slagao sa postupcima vlade, uključujući i protivljenje obustavljanju isporuke oružja Ukrajini.

Cintuli preti kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.