05.06.2024.

20:00

Foto: Shutterstock

Planeta

SAD pokazale nemoć! Ako padne Ukrajina, gube kontrolu i nad Balkanom!

Donald Tramp "prodaje svoje željeno predsednikovanje onome ko da najveću ponudu", izjavio je Džo Bajden.

Aktuelni predsednik SAD na ovaj način je prokomentarisao Trampove metode prikupljanja donacija.

Njegov izborni štab nudi razne proizvode sa Trampovim likom i simbolima. A Bajden je na tu temu u Konektikatu, gde je održao predizborni govor, još rekao:

- Tramp prodaje svoje Biblije i zlatne patike. Prodaje svakome ko je spreman da plati!

Informer

 

Na istom skupu je rekao i da SAD, po prvi put u američkoj istoriji imaju "osuđenog kriminalca koji se nada da će dobiti još jedan predsednički mandat".

Ocenio je da Trampa "izluđuje činjenica da je izgubio na predsedničkim izborima 2020-te. Naprosto je poludeo. Počujte samo kako brblja da bi hteo da bude diktator makar jedan dan".

Možda je ipak najznačajnije što je Bajden javno rekao da će evropske zemlje koje se graniče sa Rusijom, uključujući Poljsku, "ostati same ako Ukrajina izgubi u ratu sa Rusijom".

U nastavku je izrazio zabrinutost da će "sve zemlje duž granice sa Rusijom, ali i Belorusija i zemlje Balkana, odlučiti da se ponašaju neutralno ako Kijev bude poražen u tom sukobu".

U tom kontekstu je posebno naglasio:

- Zato ne možemo dozvoliti da NATO padne. Naprotiv, moramo da ga izgradimo i politički i ekonomski i vojno. Uostalom, u to ulažemo značajan novac!

Još je dodao: Ako dozvolimo da Ukrajina padne, isto će se dogoditi – zapamtite moje reči -i sa Poljskom i sa svim zemljama na granicama Rusije!