05.06.2024.

21:18

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Rusi šokirani! Moskva nikome ne preti - ali! Putin zagalamio, odnosi sa Nemačkom sada su stvarno uništeni

- Isporuke oružja u zonu sukoba uvek su loše. Tim pre ako je to povezano sa činjenicom da oni koji ga isporučuju, ne samo da isporučuju nego i upravljaju njime. To je veoma ozbiljan i opasan korak - rekao je predsednik Rusije.

On je istakao da Rusija nikome ne preti, ni nemačkom kancelaru Olafu Šolcu zbog isporuka nemačkog oružja Ukrajini.

- Mi nikome ne pretimo, a posebnu ne lideru druge države. To su loši maniri. Imamo stav o određenim pitanjima, znamo stav evropskih država, uključujući i stav Nemačke u vezi sa događajima koji se dešavaju u Ukrajini. Svi smatraju da je Rusija započela rat u Ukrajini. Želim ovo da istaknem, niko na Zapadu, u Evropi, ne želi da se seća kako je počela ova tragedija. Počela je državnim udarom u Ukrajini - rekao je Putin.

Kako je rekao, pojava nemačkih tenkova u Ukrajini uvela je u moralno-etički šok ruske građane koji su imali dobar odnos prema Nemačkoj.

- Kada su se na ukrajinskom tlu pojavili prvi nemački tenkovi, tenkovi nemačke proizvodnje, to je izazvalo moralno-etički šok u Rusiji, jer je odnos prema Nemačkoj u ruskom društvu uvek bio veoma dobar - objasnio je on.

On je upozorio da isporuke novog naoružanja Ukrajini uništavaju odnose između Moskve i Berlina.

- Sada kada govore da će Kijev imati neke rakete kojima mogu da se gađaju objekti na teritoriji Rusije, to, naravno, definitivno uništava rusko-nemačke odnose - zaključio je ruski lider.