06.06.2024.

15:45

Foto: Shutterstock

Planeta

Crna Evropo, šta uradi ovo?! Stigle najgore vesti: Zbog sukoba sa Rusijom počeo katastrofalan proces, krajem godine vrhunac ludila!

- Ovo nije povezano samo sa tim što je tečni naftni gas skuplji i treba investirati u njegove kapacitete, već i sa velikim industrijskim gubicima u Evropi, koji su procenjeni na 3 odsto BDP-a na godišnjem nivou u Nemačkoj i do 6 odsto u nizu drugih zemalja - rekao je on na marginama foruma.

Prethodno, na osnovu podataka nacionalnih statističkih službi najvećih kupaca ruskih energenata objavljeno je da je prošle godine Rusija zaradila gotovo 187 milijardi dolara od isporuka nafte, gasa i uglja prijateljskim zemljama, što je za 56 milijardi dolara više od prosečnog nivoa snabdevanja evropskih zemalja pre uvođenja antiruskih sankcija.

Pre uvođenja sankcija, dvadeset sedam zemalja Evropske unije je kupovalo energente od Rusije u proseku za 102,5 milijardi dolara godišnje, dok su prošle godine nabavke vredele samo 31,6 milijardi. Usled toga, izgubljeni prihodi od snabdevanja ovih zemalja su 70,9 milijardi dolara.