06.06.2024.

11:16

Foto: Foto: Printscreen, Reuters

Planeta

(VIDEO) Drama kod Krima! Ukrajina slavi: Potopili smo ruski brod! Još jedna u nizu žrtava pomorskih dronova!

U saopštenju ukrajinske vojne obaveštajne službe se navodi da je jutros specijalna jedinica izvela uspešan napad na ruski tegljač kod obala Krima.

"Tegljač se nalazio u vodama Panskog jezera na Krimu i potpuno je uništen", navodi se u saopštenju.

Ukrajinci su objavili i snimak koji je snimio borbeni pomorski dron koji je, kako oni tvrde, uništio ruski brod.

Ukrajinski pomorski dronovi postali su značajan alat u ukrajinskom sukobu protiv Rusije, posebno u napadima na ruske vojne brodove. Ovi bespilotni čamci, opremljeni eksplozivima, koriste se za precizne napade na ciljeve, smanjujući potrebu za ljudskom posadom i smanjujući rizik za ukrajinske vojnike. Evo nekoliko primera uspešnih akcija:

Napad na ruski vojni brod u luci Sevastopolj (2022): U oktobru 2022. godine, Ukrajina je izvela koordinisani napad dronovima na ruske vojne brodove u luci Sevastopolj na Krimu. Iako su detalji o potonućima brodova ostali nejasni, napadi su prouzrokovali značajnu štetu i pokazali sposobnost Ukrajine da koristi pomorske dronove za direktne napade na važne ciljeve.

Napad na tanker "Sig" (2023): U julu 2023. godine, ukrajinski dron napao je ruski tanker "Sig" u Crnom moru. Ovaj napad je izazvao požar na brodu i doveo do privremenog prekida pomorskog saobraćaja u regionu. Napad na "Sig" bio je simboličan, jer je tanker nosio gorivo za ruske vojne snage u Siriji.

Napad na patrolni brod "Vasily Bykov" (2023): U aprilu 2023. godine, ukrajinski pomorski dron uspeo je da onesposobi ruski patrolni brod "Vasily Bykov" u Crnom moru. Iako brod nije potpuno potonuo, napad je prouzrokovao značajnu štetu i smanjio operativnu sposobnost broda.

Napad na fregatu "Admiral Makarov" (2023): U maju 2023. godine, ukrajinski dronovi su napali rusku fregatu "Admiral Makarov". Ova fregata je jedan od najmodernijih brodova u ruskoj Crnomorskoj floti. Napad je izazvao ozbiljnu štetu na brodu, iako nije bilo potvrđeno da je brod potpuno potonuo.