06.06.2024.

15:06

Foto: ap/twitter/shutterstock

Planeta

Obistinile se najcrnje slutnje! Šojgu javlja: NATO sprema invaziju, ove zemlje su na udaru! Alijansa raspoređuje oružje, vežbaju napad...

On je takođe skrenuo pažnju na sistematsko granatiranje civila i civilne infrastrukture ruskih regiona, koje se uz direktno učešće Zapada, i dodao da se naporima zapadnih država u Ukrajinu prebacuju plaćenici i ekstremisti međunarodnih terorističkih organizacija.

Raste broj provokacija NATO

Šojgu je takođe skrenuo pažnju da NATO uvežbava invaziju na zemlje ODKB, raste broj provokacija u vazduhu.

- Na severnim i zapadnim linijama zone kolektivne bezbednosti povećava se vojno prisustvo Alijanse, raspoređuju novi sistemi naoružanja. Raste broj provokacija u vazdušnom prostoru, održavaju se mnogobrojne vojne vežbe, na kojima se uvežbava i invazija na teritorije zemalja ODKB - naglasio je sekretar SB.

Prema njegovim rečima, očigledan je pokušaj zapadnih zemalja da evroazijski region pretvore u arenu geopolitičke konfrontacije, a u tom cilju koristi se širok dijapazon sredstava, uključujući direktno mešanje u unutrašnja pitanja zemlje, ucene, pretnje.

Novi kampovi terorista u Avganistanu povod za zabrinutost

Pored toga, Šojgu je ocenio da se novi kampovi za pripremu ekstremista pojavljuju u Avganistanu, teroriste prebacuju iz Sirije i Iraka.

Prema njegovim rečima, situacija u Avganistanu izaziva duboku zabrinutost, povećava se verovatnoća širenja terorizma van granica zemlje. On je dodao, da to zahteva efikasne mere stabilizacije situacije u regionu, koja nije moguća bez punog učešća aktuelnih avganistanskih vlasti.