07.06.2024.

08:55

Foto: Telegram video printscreen

Planeta

(VIDEO) Šok u Izraelu! Hezbolah tvrdi da je probio čuvenu "Gvozdenu kupolu", pojavio se snimak - kako su ovo uspeli?!

Grupa sa sedištem u Libanu objavila je u sredu video snimak koji, kako se čini, potvrđuje njene tvrdnje, navodi britanski Telegraf.

Snimak od minut i po, snimljen kamerom na projektilu, pokazuje kako leti ka protivvazdušnom lanseru raketa "Gvozdene kupole" u vojnoj bazi Ramot Naftali u severnom Izraelu, blizu granice sa Libanom. Video se prekida neposredno pre udara.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u četvrtak saopštile da nisu evidentirale štete na lanserima.

To bi mogao biti prvi put da je lanser raketa - jedan deo sofisticirane "Gvozdene kupole" zajedno sa radarom i kontrolnim centrima - pogođen u napadu, iako ostaje nejasno kakva je šteta.

- Izgleda da je Hezbolah pogodio lanser "Gvozdena kupola" vođenom raketom - rekao je Džo Truzman, viši istraživački analitičar u američkoj Fondaciji za odbranu demokratije.

- Palestinske terorističke grupe pokušavaju to da urade godinama, ali nikada nisam video dokaze da su bile uspešne - navodi.

Hezbolah raspolaže arsenalom sofisticiranih navođenih projektila, mahom iranske proizvodnje, i redovno ih koristi u napadima na izraelsku teritoriju. Iranski državni mediji izvestili su o pogotku raketnog bacača.

Teheran takođe podržava druge terorističke grupe i milicije u regionu, uključujući Hute u Jemenu i Hamas u Gazi, kao deo svoje mreže proksija protiv Izraela.

Hezbolah i ID razmenjuju vatru duž granice između Libana i Izraela još od izbijanja rata na Bliskom istoku prošlog oktobra. Dok su lideri Hezbolaha tvrdili da nisu zainteresovani za veću eskalaciju nasilja sa Izraelom, grupa je nastavila da učestvuje u unakrsnoj vatri duž granice u znak solidarnosti sa Hamasom.

Osam meseci nakon sukoba Izraela i Hamasa, raste strah da će sukobi između Izraela i Hezbolaha prerasti u veći regionalni sukob i uvući Liban u rat.