07.06.2024.

14:19

Foto: Reuters

Planeta

Šokantan dan za Ruse i Rusiju, Putin se obraća javnosti! Odmah poslao poruku Americi!

 - Ekonomija broj jedan je Kina, sa velikim prednosti u odnosu na drugo mesto (SAD, prim. prev.). Indija je na trećem mestu. Ostale zemlje u Aziji i Africi sve glasnije objavljuju svoje prisustvo. Oni će, po mišljenju stručnjaka, odrediti globalnu sliku sredinom 21. veka - rekao je na početku izlaganja ruski predsednik.

Potkačio Ameriku!

On je rekao da se pojavila se prava trka između zemalja za jačanje suvereniteta. Istovremeno, nedavni lideri pokušavaju na udicu ili na prevaru da zadrže ulogu hegemona, primetio je Putin. očito aludirajući na Sjedinjene Države

U tom kontekstu ruski predsednik je rekao i da zemlje BRIKS razrađuju svoju platnu infrastrukturu nezavisnu od zapadne. Kako je precizirao, po liniji BRIKS razrađuje se formiranje nezavisnog platnog sistema koji neće zavisiti od političkog pritiska, zloupotreba i stranog sankcionog mešanja.

Kako je rekao, do 2030. godine insvesticije u osnovnom kapitalu Rusije moraju da porastu za 60 odsto u odnosu na nivo iz 2020. godine. Poslednjih godina sve ide odlično na tom planu i planovi se i prebacuju. Liderske pozicije se moraju stalno potvrđivati. Ne radi se tu samo o direktnoj konkurenciji, već i o zemljama koje se sada aktivno razvijaju, kao što je konkretno Indonezija, istakao je Putin.

Rusija četvrta ekonomija

Naveo je da je, prema oceni Svetske banke, Rusija postala četvrta ekonomija sveta po paritetu kupovne moći.

- Naša zemlja je ispred Japana - istakao je Putin, dodajući da tempo ekonomskog rasta Rusije prevazilazi svetski prosek, a on se obezbeđuje pre svega iz oblasti koje se ne odnose na sirovine.

Kako je prethodno najavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Putin će na plenarnoj sesiji dati ocenu stanja ekonomije u zemlji, kao i buduće smernice.

Na sesiji "Osnova multilateralnosti - formiranje novih centara rasta" govoriće i predsednik Bolivije Lusi Arse i predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva.

Podsetimo, tri osobe su poginule, a najmanje 35, među kojima i dete (8), povređeno je jutros u napadu raketama američke proizvodnje "atakams" na Lugansk. Ukrajinska vojska otvorila je vatru na civilne ciljeve, ispalivši najmanje 5 projektila, od kojih je ruski PVO oborio četiri.