07.06.2024.

18:39

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Zemlje BRIKS-a uspele da razbiju silu Vašingtona! Savez sa Rusijom sve jači!

- Danas se svetski poredak kreće ka pravednijem i uravnoteženijem stanju, zasnovanom na multipolarnosti i multilateralizmu. Ekonomije zemalja BRIKS-a uspele su da razbiju hegemoniju Sjedinjenih Američkih Država i one su nada za razvoj saradnje između zemalja - kazao je Katakor.

Prema njegovim rečima, Bolivija smatra da je mogućnost da pripada BRIKS-u odlična perspektiva za industrijalizaciju te zemlje i postizanje njenog ekonomskog suvereniteta.

- Naša vlada je osluškivala težnje našeg naroda i započela proces industrijalizacije da postigne nacionalni suverenitet, da postigne supstituciju uvoza... Moramo da se izborimo za istinsku ekonomsku nezavisnost i politički suverenitet da bismo postigli taj cilj - istakao je.

Kako je naglasio, iskustvo Rusije je dragoceno i interesantno za druge zemlje u formiranju novog multipolarnog modela svetske ekonomije.

- Očekujemo da će [na SPIEF-u] biti različitih razgovora o prelasku na novi multilateralni i multipolarni model svetske privrede, u kojem ćemo, bez ikakve sumnje, moći da naučimo dragoceno iskustvo iz ruske privrede i da vidimo kakvu će ozbiljnu ulogu imati u novom svetu - ukazao je.