07.06.2024.

20:10

Foto: printscreen Twitter/Shutterstock

Planeta

(FOTO) Pometnja na Zapadu zbog satelitskih snimaka! Nestale ruske "Crne rupe", ako su aktivirane - jasno je gde plove!

Analitičari spekulišu da su podmornice možda potopljene i da su napustile svoju bazu. Ovaj izveštaj datira od 6. juna.

- Teško je biti siguran uz ovakvu rezoluciju, ali mislim da su čak i KILO otišle. Ovo je iz minuta u minut sve čudnije - primetio je jedan korisnik na društvenoj mreži Iks.

Zanimljivo je da nisu samo podmornice aktivirane. Prema dodatnim satelitskim snimcima, čini se da je ceo kontingent ratnih brodova ruske Crnomorske flote u borbenom režimu, a izveštaji pokazuju da su najmanje 24 rakete Kalibr istovremeno lansirale tri korvete.

Neki od ovih brodova su pozicionirani u glavnom kanalu Novorusije, koji se nalazi između 500 metara i 2,5 kilometara od ulaza u pomorsko pristanište.

Obrazac plovidbe izgleda kao strateška mešavina taktičke disperzije i preklapajućih protivvazdušnih sektora.

- Mornarica je promenila svoj obrazac u Novorusiji, premeštajući ratne brodove sa mesta u pomorskoj bazi na položaje u zalivu. Drugi brodovi plove ka Krimu u formaciji komentar je jednog korisnika na društvenoj mreži Iks. 

Crne rupe

Ruske podmornice klase Kilo, poznate i kao projekat 877 Paltus, su serija dizel-električnih jurišnih podmornica koje je dizajnirao i napravio Rubin Dizajnerski biro u Sankt Peterburgu.

One su poznati po svojim stelt sposobnostima i često ih NATO naziva "crnim rupama" zbog tihog rada.

Ove podmornice su u upotrebi od ranih 1980-ih i tokom godina su doživele razne nadogradnje.

Što se tiče dimenzija, podmornice klase Kilo su dugačke otprilike 74 metra, sa širinom od 9,9 metara i gazom od 6,2 metra.

Pogonski sistem podmornica klase Kilo je dizel-električni, sastoji se od dva dizel generatora i jednog elektromotora. Ova postavka obezbeđuje maksimalnu brzinu od 10-12 čvorova kada je na površini i do 17-25 čvorova kada je potopljena.

Podmornice imaju domet od približno 6.000 do 7.500 nautičkih milja kada putuju brzinom od 7 čvorova i mogu ostati potopljene do 45 dana, u zavisnosti od zahteva njihove misije.