08.06.2024.

18:40

Foto: Wikipedija/printscreen tviter

Planeta

Zapad u strahu! Otkrivena nova brigada naoružana nuklearnim projektilima?! Hangare gradi ruska saveznica

Vest se smatra posebno zabrinjavajućom za zapad jer dolazi u senci novih "raketnih pretnji" Vladimira Putina, pri čemu je Belorusija ruska saveznička država.

Na terenu vojne jedinice u Asipoviču grade se dva nova hangara, koja liče na skloništa za Iskandere izgrađene pre godinu dana. Tu se prema tvrdnjama stručnjaka sa zapada rekonstruiše i napuštena kasarna i upravna zgrada.

U artiljerijskoj jedinici № 12147 nalazi se 465. raketna brigada, čije jedno odeljenje ima raketni sistem Iskander-M koji može da nosi nuklearne bojeve glave. Moguće je da u Belorusiji postoje dve takve jedinice.

U izgradnji su i dve nove šupe, slične onoj izgrađenoj pre godinu dana za Iskandere.

Informer

Iskander

Belorusija je u martu 2023. objavila da je pustila u rad ruske raketne sisteme Iskander nakon što su njihovi operateri prošli obuku u Rusiji. Rakete su sposobne da pogode ciljeve u dometu do 500 kilometara, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.

- Nakon završene teorijske obuke, operateri su izveli praktičnu obuku na strelištima Belorusije - saopštilo je ministarstvo.

Predsednik Putin je najavio plan da Belorusiji da nuklearne rakete Iskander. Sistemi su isporučeni u decembru 2022 , a Minsk je preuzeo punu kontrolu u februaru 2023. godine.