08.06.2024.

22:00 >> 22:39

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Oružje "teče" u Ukrajinu, "Blumberg" kaže - moguć i kontraudar, a pred Putinom se nalazi zid! Al' za malo...

Do danas, ruska vojska je postigla ograničen taktički uspeh protiv ukrajinskih snaga, kojima nedostaje oružje i municija.

Ovo je postalo izazov za Putina, jer, kako zapadno oružje ulazi u Ukrajinu i povećavaju se gubici ruske vojske, prednost Rusa počinje da se "tanji", piše američki medij.

U članku se napominje da pokušaj Oružanih snaga Rusije da otvore novi front kod Harkova već izgleda "stopiran i nije postigao svoj cilj" - stvaranje takozvane tampon zone duž granice.

Informer

Putin na forumu u Sankt Peterburgu naglasio - ne nasedajte na pisanja zapadnih medija!

stovremeno, Kijev tvrdi da nanosi "veoma teške gubitke" ruskim trupama u borbama oko pograničnog grada Volčanska na severu regiona.

Takođe, Rusi su uspeli da ostvare samo neznatan napredak u regionu Donjecka nakon zauzimanja strateški važne Avdejevke, a već nekoliko nedelja ruske trupe ne mogu da zauzmu još jedno ključno naselje u regionu – Časov Jar.

- Ruska strategija iscrpljivanja ukrajinskih snaga je veoma skupa i krvava za samu rusku vojsku, može dovesti do prekomernog iscrpljivanja snaga na ruskoj strani, što će zauzvrat dati Ukrajincima šansu za kontraofanzivu - kaže rukovodilac Moskovskog centra za analizu strategija i tehnologija Ruslan Puhov.

Ipak, Vladimir Putin insistira da su njegovi vojni ciljevi nepromenjeni i da će se Rusija boriti onoliko dugo koliko je potrebno da pobedi u Ukrajini.

Istovremeno, Kijev i zapadni saveznici suočavaju se sa izazovom da zadrže svoju sposobnost da se bore u ratu koji je u velikoj meri dospeo u ćorsokak, rekao je Blumberg.

Informer

Ukrajinska vojska na frontu

Sa dolaskom oružja iz Sjedinjenih Država, Putin mora da se suoči sa promenom stava ukrajinskih saveznika, koji popuštaju ograničenja za napade na rusku teritoriju.

- Izgledi Rusije za pobedu ove godine značajno su umanjeni nastavkom isporuke oružja i pomoći. Rusija možda ima najveći broj vojnika, ali veliki deo njenog najboljeg oklopa je uništen i biće potrebno nekoliko godina da se vojska obnovi do nivoa iz 2022. godine - rekao je Ben Bari, viši saradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije.

- Naravno, obe strane se suočavaju sa ogromnim problemima, posebno po pitanju zamene poginulih i ranjenih. Zelenski je potpisao novi zakon o mobilizaciji, koji snižava starosnu dob za regrutaciju, iako problem sa ljudstvom ukrajinske vojske neće nestati - navodi Blumberg.