09.06.2024.

07:40

Foto: Shutterstock/Tanjug

Planeta

Hrabar potez! Orban zbog Rusije zagrmeo i zatresao Evropu! Nijedan lider EU ovo ne sme da prizna: Zapadne vođe žele...

- Situacija je zapravo da zapadni vojni lideri žele da pobede Rusiju u ratu. Sjajan plan! Tako jednostavan! Ali za šta? I za novac. Za novac, imovinu, uticaj, kao i obično - rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je bogata resursima, ali duboko u dugovima, strane kompanije možda već poseduju njenu plodnu zemlju i drugu ekonomsku imovinu.

Orban je takođe naglasio da mnogi na Zapadu žele da se vrate u devedesete, kada nije bila dostupna samo Ukrajina, već i Rusija, njeni resursi, sredstva i novac, a pokušaj da se „pobedi Rusija u sukobu na njenoj granici“ je prva faza plana.

- Mnogi Evropljani i Amerikanci pamte 1990-te, vreme Jeljcina, kao period velikih ekonomskih prilika, kada su prihvaćeni bez problema, pa čak i voljno, ušli u rusku ekonomiju i počeli da obnavljaju i koriste ruske ekonomske mogućnosti. Rusija je tada rekla da to ne želi i da to ne smatra tako jednostavnim rešenjem, uzela je to u svoje ruke i prilagodila na svoj način - rekao je on.

Ranije je Orban rekao da su proizvođači oružja, profiteri i veliki zapadni ekonomski krugovi koji žele da dobiju pristup ruskim prirodnim resursima zainteresovani za nastavak sukoba u Ukrajini.