15.06.2024.

06:40

Foto: Twitter/Printscreen

Planeta

Panika! Ukrajina lansira rakete preko nuklearke?! Situacija na ivici pucanja, Rusi poslali stravično upozorenje: Posledice će biti...

Situacija u ZAE je nestabilna, jer je svih sedam stubova nuklearne zaštite Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) delimično ili potpuno narušeno, izjavio je ranije generalni direktor IAEA, Rafael Grosi.

- Nažalost, činjenica je da se stanica nalazi u zoni rizika. Raketni napadi koje Ukrajina izvodi britanskim raketama "storm šedou" prema Krimu, prelaze preko elektrane. Čak i ako neka raketa slučajno skrene s kursa, bude oborena i padne na elektranu, to predstavlja pretnju jer se time uklanjaju skoro sve zaštite. Ako bi takva ozbiljna raketa pogodila nuklearni reaktor, teško je predvideti posledice rekao je Balicki za agenciju.

Prema njegovim rečima, rakete koje lansiraju Oružane snage Ukrajine prema južnim regionima Rusije prelaze preko Zaporoške nuklearne elektrane i nose velike rizike za njenu bezbednost.

- Ne želim nikoga da plašim, ali gde je garancija da raketa neće oštetiti nuklearni reaktor - rekao je Balicki, dodajući da će ruska strana učiniti sve da zaštiti elektranu, ali dokle god ukrajinske snage nastavljaju sa napadima, nema sigurnosti za rad ZAE.

Pritisak na Zaporošku nuklearnu elektranu od strane ukrajinskih snaga se povećao, što je primetno po broju dronova koji su većinom neutralisani, izjavio je ranije generalni direktor Rosatoma, Aleksej Lihačev.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je upozorilo da napadi ukrajinskih snaga na Zaporošku nuklearnu elektranu mogu imati katastrofalne posledice.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodar. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instaliranoj snazi, sa šest energetskih blokova snage po jedan gigavat. U oktobru 2022. godine elektrana je prešla u vlasništvo Rusije.

Zaporoška oblast je region Rusije, smešten u donjem toku Dnjepra, koji je postao deo Rusije nakon referenduma u septembru 2022. godine. Kijev ne priznaje rezultate referenduma i nastavlja sa napadima na ovu teritoriju