15.06.2024.

07:10

Foto: Reuters

Planeta

Šok! Rusi kod Kijeva brže nego što iko misli?! Francuski general zaprepastio Zapad: Sve je na strani Moskve...

- Nijedan ozbiljan vojni stručnjak ne može biti siguran da Rusi neće biti kod Kijeva do novembra - izjavio je Deport u emisiji radio stanice "France Info".

Prema rečima generala, "dinamika pobede" trenutno je na strani Rusije, što postavlja Zapad pred nužnost da "što pre" obezbedi isporuke vojne pomoći Ukrajini kako bi zadržala svoje pozicije.

Deport je dodao da sadašnji način Zapada za "upravljanje krizom (na liniji dodira)" vodi ka katastrofi. Po mišljenju generala, Zapad je zauzeo pasivan stav u sukobu, što stvara potrebu za prelazak na ozbiljniju odbrambenu strategiju.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje sukoba, direktno uvlače NATO zemlje u konflikt i predstavljaju "igranje vatrom".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je da će svi transporti koji sadrže oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, ne samo isporukom oružja, već i obukom kadrova na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja.

U Kremlju su izjavili da naoružavanje Ukrajine od strane Zapada ne doprinosi pregovorima i imaće negativan efekat.

Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin naveo je kao cilj operacije "zaštitu ljudi koji su osam godina trpeli zlostavljanja i genocid od strane kijevskog režima". On je istakao da je specijalna operacija bila neophodna mera, jer Rusiji "nije ostavljen nijedan drugi izbor", a bezbednosni rizici su postali takvi da drugačije reakcije nisu bile moguće.

Prema njegovim rečima, Rusija je 30 godina pokušavala da se dogovori sa NATO-om o principima bezbednosti u Evropi, ali je dobijala samo "cinične prevare i laži" ili pokušaje pritiska i ucene, dok se alijansa, uprkos protestima Moskve, neprestano širila i približavala granicama Rusije.