09.06.2024.

16:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Rusija na nogama! Makron povukao radikalan potez! Šokantno pismo stiglo desetinama zapadnih zemalja: Pozivam vas...

Prema pisanju lista, prošle nedelje načelnik Generalštaba francuskih oružanih snaga Tjeri Burkard poslao je pismo desetinama zapadnih zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Poljsku, Holandiju, Dansku i Švedsku, u kojem ih je pozvao da učestvuju u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika na teritoriji Ukrajine kao deo multinacionalne „koalicije voljnih“. Međutim, ovo pismo nije poslato Nemačkoj: izvori Velta su pojasnili da je to zbog demonstrativnog oklevanja nemačke vlade da pošalje svoje trupe u Ukrajinu u bilo kom obliku.

Sagovornici lista su rekli i da bi misija u Ukrajini uz učešće vojnih instruktora, prema Makronovom planu, mogla da bude sprovedena pod okriljem već postojeće Misije EU za obuku u Ukrajini (EUMAM). Međutim, da bi se to dogodilo, mandat misije mora da se promeni, podseća Velt. To je vrlo moguće: na leto bi trebalo da se revidiraju parametri misije, a u novembru će morati da se produži.

Izvori napominju da se do sada Pariska inicijativa suočavala sa otporom u većini zemalja. Tako su vlade Nemačke, Italije i Španije izrazile bojazan da bi slanje vojnih instruktora moglo stvoriti značajan rizik od eskalacije i uvući Zapad „još dublje“ u sukob. Mađarska je, pak, krajem maja izjavila da Ukrajina nema šanse da pobedi Rusiju.

Rasprava o mogućem raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajinu počela je krajem februara, kada francuski predsednik Emanuel Makron prvi put nije isključio ovu opciju. U martu je izjavio da postoji mogućnost kopnene operaciju protiv ruske vojske. Uslovi za slanje zapadnih trupa u Ukrajinu su da da zahtev stigne od Kijeva i u slučaju proboja fronta, precizirao je Makron početkom maja.

Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima međunarodnih novinskih agencija 5. juna rekao da su zapadni vojni instruktori i savetnici već prisutni na teritoriji Ukrajine i da, na njihovu nesreću, trpe gubitke. Kremlj je upozorio da strano vojno osoblje koje obučava ukrajinske oružane snage na teritoriji zemlje nije zaštićeno od napada i da ono „nema imunitet“.