09.06.2024.

23:16

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Za prvi oboreni lovac F-16 nagrada 150.000 evra! Ruska kompanija ismeva ponos američke vojske!

- Objavili smo nagradu za uništenje lovca F-16 ako takvi brodovi budu isporučeni Kijevu - rekao je Šmotjev.

Generalni direktor Foresa je dodao da kompanija takođe isplaćuje nagrade onima koji uništavaju tenkove koje su Ukrajini isporučile zapadne zemlje. 

- Prvi smo platili pet miliona rubalja, a za sve sledeće po 500 hiljada rubalja. Do sada smo isplatili nagradu za više od 20 tenkova. Nagrada stiže momcima koji se bore, koji uništavaju tenkove - rekao je Šmotjev.

Kako se navodi na sajtu Fores, kompanija je već šest puta nagradila vojno osoblje za uništavanje strane opreme u zoni borbenih dejstava u Ukrajini. Prva uplata je izvršena u leto 2023. za uništene nemačke tenkove Leopard-2.

Prema rečima Šmotjeva, od početka neprijateljstava u Ukrajini Fores je izdvojio 216,4 miliona rubalja za podršku ruskoj vojsci. Konkretno, reč je o formiranju humanitarnih zaliha u skladu sa potrebama vojnog osoblja, podsticanju istaknutih vojnika u zoni vojnih operacija i pomoći u unapređenju materijalno-tehničke baze jedinica za obuku.

Kompanija Fores je osnovana 2002. godine. Proizvodi propant, granulirani materijal koji se koristi u naftnoj industriji, a velike ruske kompanije za proizvodnju nafte i gasa su klijenti Foresa.

Podsetimo, još u avgustu 2023, Rojters je izvestio da su Sjedinjene Države odobrile isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini iz Danske i Holandije. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je kasnije rekao da će u Kijev biti prebačeno ukupno više od 40 takvih avionam a Holandija namerava da Kijevu prebaci  24, a Danska 19 letelica.

Zvanični predstavnici obe zemlje nagovestili su da će Oružane snage Ukrajine moći da iskoriste lovce koje isporučuju za „samoodbranu" i da gađaju vojne ciljeve na teritoriji Rusije.

Pored Danske i Holandije, Norveška i Belgija su takođe najavile da če svoje F-16 prebaciti u Kijev . Prema različitim procenama, iz Osla se očekuje 12, dok je Brisel obećao da će Ukrajini obezbediti 30 lovaca F-16, ali je zabranio njihovu upotrebu van Ukrajine.

F-16 je najpopularniji lovac četvrte generacije zbog relativno niske cene i borbenih karakteristika. Od početka proizvodnje 1973. godine stvoreno je više od 4,5 hiljada ovih aviona u različitim modifikacijama.

Ruski predsednik Vladimir Putin uporno upozorava da će F-16 isporučeni Kijevu „goreti" na isti način kao i tenkovi prebačeni u Kijev. Istovremeno, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da će Moskva to što su se američki borbeni avioni pojavili u Ukrajini smatrati nuklearnom pretnjom sa Zapada.

Ministar spoljnih poslova je naglasio da je Rusija obavestila SAD, Veliku Britaniju i Francusku da „ne može zanemariti sposobnost ovih letelica da nose nuklearno oružje".

U maju 2024, Lavrov je ponovo primetio da bi isporuka F-16 Ukrajini bila „namerna signalna akcija NATO-a u nuklearnom polju" za Rusiju. Ministar je dodao da lovci F-16 neće moći da preokrenu tok na ratištu.