17.06.2024.

05:18

Foto: Pexels, Reuters

Planeta

Rusi će ovo brutalno kazniti! Neverovatne vesti iz Amerike: Kada smo saopštili Zelenskom, zasijao je kao božićna jelka!

- Imamo ruski novac u Sjedinjenim Državama koji treba da konfiskujemo. Treba da proglasimo Rusiju državom sponzorom terorizma prema američkom zakonodavstvu. Kada sam to predložio Zelenskom, zasijao je kao božićna jelka - izjavio je on.

Pored toga, senator je rekao da Sjedinjene Države ne žele da prepuste Rusiji prirodne resurse kojima Ukrajina raspolaže, procenivši njihove zalihe na bilione dolara.

- Ako sada pomognemo Ukrajini, ona može postati najbolji poslovni partner o kojem smo ikada sanjali, i ključni prirodni resursi vredni 10–12 biliona dolara mogu biti iskorišćeni od strane Ukrajine i Zapada, a ne predati Putinu i Kini - rekao je on.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, zemlje EU i G7 zamrzle su skoro polovinu deviznih rezervi Rusije — otprilike 300 milijardi evra.

Moskva naziva zamrzavanje imovine krađom, napominjući da je Zapad usmeren ne samo na prisvajanje sredstava privatnih lica, već i državne imovine. Ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, izjavio je da će Rusija odgovoriti u slučaju konfiskacije imovine. Prema njegovim rečima, Moskva takođe ima mogućnost da ne vrati sredstva koja zapadne zemlje drže u Rusiji.