17.06.2024.

05:46

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

Panika! Šta se ovo sprema?! Zapadni sateliti snimili nešto jezivo u Belorusiji! Upaljeni svi alarmi, ako ovo krene...

Vest se smatra posebno zabrinjavajućom za zapad jer dolazi u senci novih „raketnih pretnji” Vladimira Putina, pri čemu je Belorusija ruska saveznička država.

Na terenu vojne jedinice u Asipoviču grade se dva nova hangara, koja liče na skloništa za Iskandere izgrađene pre godinu dana. Tu se prema tvrdnjama stručnjaka sa zapada rekonstruiše i napuštena kasarna i upravna zgrada.

Servis Radio Sloboda “dobio je” i objavio satelitske snimke ovih hangara.

U artiljerijskoj jedinici № 12147 nalazi se 465. raketna brigada, čije jedno odeljenje ima raketni sistem Iskander-M koji može da nosi nuklearne bojeve glave. Moguće je da u Belorusiji postoje dve takve jedinice.

Satelitski snimak od 19. maja 2024. prikazuje građevinske radove na većem delu vojne baze u kojoj se nalaze Iskanderi. U toku je rekonstrukcija dva napuštena objekta, verovatno kasarna i menza ili štab.

U izgradnji su i dve nove šupe, slične onoj izgrađenoj pre godinu dana za Iskandere. Pored njih se vide obrisi još dva velika temelja.

Belorusija je u martu 2023. objavila da je pustila u rad ruske raketne sisteme Iskander nakon što su njihovi operateri prošli obuku u Rusiji. Rakete su sposobne da pogode ciljeve u dometu do 500 kilometara, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.

Nakon završene teorijske obuke, operateri su izveli praktičnu obuku na strelištima Belorusije“, saopštilo je ministarstvo.

Predsednik Putin je najavio plan da Belorusiji da nuklearne rakete Iskander. Sistemi su isporučeni u decembru 2022 , a Minsk je preuzeo punu kontrolu u februaru 2023. godine.