10.06.2024.

10:30

Foto: EPA

Planeta

Šta će sada biti sa Makronom?! Oči celog sveta uprte u Francusku: Nakon "zemljotresa" u EU sve će biti gotovo za tri nedelje!

Počinju tri nedelje kratke izborne kampanje pred prvi krug parlamentarnih izbora 30. juna i zatim drugi 7. jula, neposredno pred početak Olimpijskih igara u Parizu (od 26. jula do 11. avgusta).

Naspram "porasta nacionalista" šef države je objasnio da želi "ponovo da da" Francuzima da "glasanjem biraju parlamentarnu budućnosT zemlje" i raspustio je nacionalnu skupštinu, donji dom Parlamenta.

- Imam poverenja u kapacitet francuskog naroda da napravi najispravniji izbor za sebe i za buduće generacije. Moja jedina ambicija je da budem koristan našoj zemlji koju toliko volim - rekao je Makron u poruci objavljenoj danas na društvenoj mreži X.

Najviše glasova u Francuskoj na juče održanim izborima za Evropski parlament dobila je krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, a na čijem čelu je Žordan Bardela, koja je osvojila 31,5 odsto glasova.

Na drugom mestu, ali daleko iza, je koalicija koju predvodi francuski predsednik Makron, i lice njegove liste Valeri Ajer sa 15,2 odsto glasova, ; a na trećem su socijalisti sa Rafaelom Gluksmanom sa 14 odsto osvojenih glasova.

U osvrtu na Makronovo sazivanje prevremenih izbora analitičarka Selin Brak, generalna direktorka instituta za ispitivanje javnoj mnjenja Odoksa (Odoxa) ocenjuje da je to koliko i "udar groma" toliko i "pokerski potez", u trenutku kada postoji vrlo snažna volja Francuza da kazne predsednika republike.

Raspuštanjem parlamenta Makron pravi vrlo riskantnu opkladu iako će sigurno glasanje izgledati mnogo različito između parlamentarnih i evropskih izbora, ocenio je istoričar Žan Garig.

- Ovi izbori će staviti Francuze pred svršen čin, da li žele vladu Nacionalnog okupljanja - rekao je on.

Nacionalno okupljanje "je spremo da sprovodi vlast" rekla je juče Le Pen, pred sastanak izvršnog tela sa Žordanom Bardelom i formatom koji imitira sastanak vlade.

Makron treba danas da prisustvuje ceremonijama u centru zemlje ali je obećao i da će govoriti ove nedelje o "smeru" u kome smatra da je ispravno da nacija ide.