10.06.2024.

11:40

Foto: Shutterstock

Planeta

"Makron aktivirao ustavno nuklearno oružje!" Histerija u zapadnim medijima, svet nije svestan kakve promene kreću u Evropi!

Figaro: Raspuštanjem Narodne skupštine Makron je „aktivirao ustavno nuklearno oružje“ i gurnuo francusku političku klasu i celu zemlju u neizvesnost.

Vašington post: Prvi rezultati pokazuju da su birači „kaznili” vladajuće centriste u Evropi i pružili „neviđenu” podršku desničarskim partijama.

Njujork tajms: Rezultati glasanja pokazuju da podrška desničarskim partijama u Evropi tek treba da dostigne vrhunac. Izbori su bacili svetlo na praznine u učinku francuske i nemačke vlade.

Fajnenšel tajms: Rezultati će naneti značajnu štetu političkim pozicijama Makrona i Šolca unutar njihovih zemalja, a sam Evropski parlament će početi da zauzima više antiimigracioni i "antizeleni" kurs.

Gardijan: Ako francuska desnica dobije sigurnu većinu u parlamentu nakon novih izbora, onda će francuska unutrašnja politika biti gotovo potpuno van kontrole njenog predsednika.

U svim zemljama EU od 6. do 9. juna održani su izbori za EP za saziv 2024-2029. Glasanje je obavljeno u skladu sa nacionalnim zakonima svake zemlje: Holandija je glasala 6. juna, Irska i Češka su glasale 7. juna, Italija, Letonija, Malta, Slovačka 8. juna, ali većina zemalja zajednice glasala je 9. juna.

Francuski predsednik Emanuel Makron je 9. juna uveče raspustio Narodnu skupštinu (donji dom parlamenta) i najavio održavanje vanrednih izbora.