10.06.2024.

16:40

Foto: Foto: Printscreen, Shutterstock

Planeta

Drama! Prvi put napali Rusiju iz aviona! Putin će morati da odgovori, situacija izmiče kontroli!

Nije naznačeno sa koje udaljenosti je izvršeno lansiranje.

- Ovo je prva municija ukrajinskog vazduhoplovstva isporučena vazdušnim putem protiv mete unutar Rusije rekao je izvor, citira TV kanal.

Kako napominje TV kanal, nejasno je koja je vrsta municije korišćena i da li je reč o oružju zapadnog porekla.

Ranije je predstavnik Stejt departmenta rekao za RIA Novosti da je američki predsednik Džo Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za kontrabaterijske borbe protiv ciljeva u Rusiji koji prete oblasti Harkova, ali je ostavio na snazi zabranu upotrebe operativno-taktičkih raketa ATACMS i drugo vatreno oružje velikog dometa.

Kasnije je zvanični predstavnik nemačkog kabineta ministara Volfgang Bihner potvrdio odluku Berlina da dozvoli Kijevu da koristi nemačko oružje na položajima na ruskoj teritoriji u blizini Harkovske oblasti.

On je uverio novinare da Nemačka, kao dobavljač oružja Ukrajini, neće postati strana u sukobu. Generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg primetio je da su neke zemlje alijanse, uključujući Veliku Britaniju, prvobitno prebacile oružje Kijevu „bez ikakvih ograničenja“.

Francuska je 2. juna Ukrajini dala dozvolu da koristi svoje rakete dugog dometa "storm šedou"/"skalp" za napad na ruske regione.