10.06.2024.

17:10

Foto: Tanjug

Planeta

Rusija odgovorila na pitanje svih pitanja! Zbog ovog su propali Šolc i Makron: Izvršavajući naređenja...

- Činjenica da su na panevropskim parlamentarnim izborima lideri najvećih zemalja Starog sveta – Makron i Šolc – doživeli strašan poraz sa svojim partijama, još jednom potvrđuje njihov neuspeh i kao nacionalne i kao evropske političare. U njihovom slučaju, to je zasluženi rezultat koji proizilazi iz višegodišnjeg potpunog zanemarivanja stvarnih potreba ljudi i društva - napisala je Matvijenkova.

Ona je dodala da je poraz - trend ka "slabljenju mandata nacionalnog poverenja i stvarnog legitimiteta onih koji prekidaju veze" sa svojim biračima. Prema rečima predsednice Saveta Federacije, „opasan virus nelegitimnosti počinje da se širi evropskim kontinentom“.

- Izvršavajući naređenja Vašingtona i napuštanjem suvereniteta, oni (evropski političari), nisu mogli da računaju ni na šta drugo - naglasila je ruska senator.

U svim zemljama EU od 6. do 9. juna održani su izbori za EP za saziv 2024-2029. Glasanje je obavljeno u skladu sa nacionalnim zakonima svake zemlje: Holandija je glasala 6. juna, Irska i Češka su glasale 7. juna, Italija, Letonija, Malta, Slovačka 8. juna, ali većina zemalja zajednice glasala je 9. juna.

Francuski predsednik Emanuel Makron je 9. juna uveče raspustio Narodnu skupštinu (donji dom parlamenta) i najavio održavanje vanrednih izbora.