10.06.2024.

18:50

Foto: Reuters/AP/Fotoilustracija

Planeta

Meta je Rusija -NATO priprema koridore za akciju vojske SAD! Zapadna Alijansa uveliko radi na ratu sa Moskvom!

List navodi da bi američki vojnici u Evropu stigli preko jedne od pet evropskih luka, odakle bi se kretali unapred planiranim logističkim rutama.

Postojeći planovi predviđaju da američke trupe sleću u holandske luke pre nego što se ukrcaju na vozove koji bi ih prevozili preko Nemačke do Poljske. Vojnici SAD bili bi u tom slučaju poslati u luku Roterdam pre nego što bi bili transportovani na istok, piše "Telegraf".

Kako se navodi, planirano je i angažovanje luka u Italiji, Grčkoj i Turskoj.

Šef logističke komande NATO-a Aleksandar Solfrank izjavio je za "Telegraf" da se, kada se analizira ruski rat u Ukrajini, vidi da je Rusija napala ukrajinske logističke baze.

- To mora da dovede do zaključka da je jasno da ogromne logističke baze kakve su nam poznate iz Avganistana i Iraka više nisu moguće jer će biti napadnute i uništene veoma rano u sukobu - rekao je Solfrank.

Podsetimo, načelnik generalštaba norveške vojske, general Eirik Kristofersen smatra da NATO ima rok od dve do tri godine da se pripremi za rat sa Rusijom.

On je ukazao na to da će Moskvi trebati neko vreme da se oporavi od Ukrajine, što daje prostor saveznicima u NATO-u da u naredne dve do tri godine obnove svoje snage i zalihe istovremeno podržavajući Ukrajinu.