14.06.2024.

08:36

Foto: Foto: Printscreen/Twitter, Reuters

Planeta

Ode sve u propast! Dramatična najava američkih saveznika! Ovaj potez protiv Rusije vodi svet direktno u rat!

- Mislim da je ova odluka SAD-a greška. Ovo će samo produžiti rat i sadrži opasnost od izazivanja trećeg svetskog rata. Ako pogledamo šta leži u osnovi odluke predsednika Putina da započne specijalnu vojnu operaciju, to je pritisak koji je vršio predsednik SAD-a Džo Bajden. Takva anglosaksonska spoljna politika podsticanja je neprihvatljiva - kaže političar.

On je podsetio na staru japansku izreku: 'Bolji je blizak stranac nego daleki rođak.'

- Japan ima za suseda Rusiju. Amerika je rođak jer smo saveznici. Ali u ovakvim vremenima, najvažniji su susedi. Sa Rusijom, Kinom, Južnom Korejom i Severnom Korejom moramo naći kompromis. Uporno govorim o tome premijeru Fumio Kišidi - rekao je Sudzuki.

Sudzuki je uticajni političar sa više od 40 godina iskustva. Dobro je poznat u japanskoj politici po svojoj zainteresovanosti za potpisivanje mirovnog sporazuma i razvoj bilateralnih odnosa sa Rusijom.

Sudzuki je često savetovao sada pokojnog premijera Šinza Abea, za vreme čije vlasti su se bilateralni kontakti intenzivno razvijali.

U jesen prošle godine u Japanu je izbio skandal zbog njegovog posete Rusiji, koji je bio veoma negativno prihvaćen od strane japanskih zvaničnika. Kao rezultat skandala, Sudzuki je bio prinuđen da napusti Partiju obnove Japana, čiji je tada bio član.