14.06.2024.

21:03

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Zapad će debelo zažaliti! Ovo nisu smeli da urade: Jedan potez protiv Putina najavljuje stravične posledice!

Umesto da osakate rusku ekonomiju, ove zabrane su Rusiju približile Kini i Indiji, koje su nastavile da kupuju njene energetske resurse, i, štaviše, ojačale i proširile BRIKS, čineći ovaj blok jačim od G7.

- Rusija je veoma zavisna od izvoza nafte i gasa. Tako su Amerikanci i Evropljani odlučili da mogu da pomognu u ratnim naporima ukrajinske vojske tako što će Rusiji nametnuti ono što su nazvali „majkom svih sankcija“, u suštini prestajući da od nje kupuju naftu i gas - rekao je Volf.

On tvrdi da je upravo zbog toga uništen Severni tok – da Rusi bukvalno ne bi mogli da pošalju energente kroz cev u Nemačku, gde je trebalo da idu.

- I ispostavilo se da je to bila strašna pogrešna računica. Oni ne shvataju da se svet menja. I svet se promenio, uključujući i u smislu da sada imamo veoma blisku ekonomsku i političku uniju između Rusije i Kine. Štaviše, vidimo uslove koje su stvorili unutar BRIKS-a: 11 zemalja koje rade zajedno, a čini se da zajedno čine skoro polovinu svetske populacije - izjavio je profesor.

On ukazuje na činjenicu da je BRIKS sada bogatiji i svakako mnogo veći od jedinog drugog bloka u svetskoj ekonomiji, a to su SAD i njeni saveznici G7. BRIKS je sada veći od G7, a jaz između njih nastavlja da raste.

- Zašto je ovo toliko važno? Zato što su se Sjedinjene Države pogrešno izračunale. Nisu uspeli da shvate da Rusi mogu i da će uspešno da rade sa Indijom i Kinom tražeći od njih da kupuju naftu i gas koje više ne mogu da prodaju Evropi - zaključuje Volf.