Autor: Informer.rs

11.06.2024.

18:33

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images

Planeta

Amerikanci menjaju ploču! Blinken podržava palestinsku državnost ali...

Blinken je istakao prednosti sporazuma za Palestince i Izraelce tokom sastanaka sa Mustafom, ponovivši da Hamas treba da prihvati predlog bez daljeg odlaganja.

Sekretar Blinken pozdravio je najave reformi Palestinske uprave i razgovarao sa premijerom Mustafom o potrebi za punom i doslednom implementacijom tih reformi kako bi se ostvarile težnje Palestinaca na Zapadnoj obali i u Gazi-

Informer

 

Američki Stejt department je posebno najavio 404 miliona dolara nove humanitarne pomoći Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali i opkoljenom pojasu Gaze.

- Ovo novo finansiranje će pružiti suštinsku podršku ugroženim Palestincima u Gazi, na Zapadnoj obali i u regionu, uključujući hranu, ispravnu vodu za piće, zdravstvenu zaštitu, bezbednost, obrazovanje i psihosocijalnu podršku - navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Informer

 

Izrael se suočio sa međunarodnom osudom zbog svoje kontinuirane sveobuhvatne ofanzive na Gazu, koja je svela široke delove obalne teritorije na ruševine usred nestašice potrepština i stalnih izraelskih ograničenja na isporuku pomoći.

Skoro 37.200 Palestinaca je stradalo u Gazi od oktobra, većinom žena i djece, a više od 84.800 je povređeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Manje od 1.200 ljudi ubijeno je u prekograničnom napadu koji je predvodio Hamas 7. oktobra koji je ubrzao trenutni rat.

Informer

 

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Aviv-u naloženo da odmah obustavi svoju operaciju u južnom gradu Rafa, gde je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata pre nego što je napadnut 6. maja.